Tradycyjne smaki Podlasia w Cukierni u Lecha
Podlasie to region o bogatej kulturze kulinarnej, a wśród jej najważniejszych elementów znajdują się tradycyjne wypieki. Cukiernia u Lecha, z siedzibą w nadnarwiańskim miasteczku Łapy, od ponad 40 lat pielęgnuje te tradycje, tworząc wyroby cukiernicze, które zdobyły uznanie nie tylko na Podlasiu, ale również w innych regionach Polski i Europy. Nasze wyroby, takie jak sękacze, są symbolem podlaskiej gościnności i tradycji. Wykorzystujemy naturalne składniki z regionu oraz najlepsze surowce z całego świata, aby stworzyć słodkości, które są prawdziwym uczta dla podniebienia.
Sękacze - królewskie ciasto Podlasia
Sękacz to królewskie ciasto o charakterystycznym wyglądzie stożka i złocistej barwie, które zdecydowanie jest prawdziwą wizytówką Podlasia. Na jego bocznej powierzchni widoczne są zgrubienia zwane “sękami”, często nierównomiernie rozłożone. W przekroju sękacz podobny jest do pnia ściętego drzewa - widoczne warstwy jasnego ciasta przedzielone zapieczonymi ciemniejszymi warstwami, układają się jak roczne słoje. Sękacz jest nieodłącznym elementem podlaskich uroczystości rodzinnych. W Cukierni u Lecha jesteśmy wierni tradycji, jednak opracowaliśmy autorską recepturę sękacza bogatą w jaja, masło, mleko. Aromat ciasta przypomina woń świeżo upieczonego biszkoptu z nutą pomarańczy. To także najlepszy słodki upominek dla gości – prawdziwa pamiątka z Podlasia.
Ciasto „Marcinek” - kuchnia prawosławna na słodko
„Ciasto Marcinek” to kolejny regionalny wyrób z Podlasia, który pochodzi z czasów carskich. W Białowieży w pałacu carskim tym deserem świętowano dzień świętego Marcina. Potem podawano go także na okolicznych weselach, szczególnie w rodzinach wyznania prawosławnego. Obecnie „Marcinek” jest najpopularniejszy w okolicach Puszczy Białowieskiej, ale swoich licznych koneserów ma także w Białymstoku oraz szczególnie w miejscowościach przygranicznych. W naszej ofercie jest obecny już 30 lat. To pracochłonne ciasto składające się z około 10 cienkich placków (oddzielnie pieczonych), przełożonych bitą śmietaną z dodatkiem soku z cytryny, zazwyczaj w kształcie tortu. Po złożeniu należy odczekać minimum dobę, by w pełni rozkoszować się miękkim ciastem o delikatnym słodko- kwaskowatym smaku. Polecamy spróbować porcji „Marcinka” w naszych kawiarniach lub zakupić go do domu, jako słodki deser.
Żubrówka w cukierni… czyli jak przenieść regionalny smak do nowoczesnego cukiernictwa
Większość osób kojarzy wódkę „Żubrówkę” z regionem Podlasia. Szukaliśmy możliwości wykorzystania charakterystycznego jej smaku- nadanego przez trawę żubrówkową- w cukierni…. Po wielu próbach powstały dwa wyroby, które od lat cieszą się uznaniem wśród naszych lokalnych klientów oraz turystów odwiedzających Podlasie: tort deserowy „Żubrówka z maliną” oraz „pralina „Żubrówka”. Do ich wykonania przygotowujemy bardzo aromatyczną esencję, popoprzez zalanie kilkunastu wiązek trawy żubrówkowej.
„Żubrówka z maliną” to deser łączący wytrawną żubrówkę z słodko- kwaśnymi malinami. Tort składa się z kilku warstw, gdzie bazą jest roladka biszkoptowa kakaowa, puszysty krem na bazie masła, żółtek i wanilii, następnie nasza konfitura malinowa, bita śmietana oraz gotowany krem typu custard (zbliżony do budyniu) na bazie żółtek, wanilii, mleka oraz żubrówki. Mimo użycia alkoholu w kremie, podczas jego gotowania następuje odparowanie i pozostaje tylko smak trawy żubrówkowej. Deser występuje w wersji tortu oraz mini torcika (porcja na jedną osobę).
Pralina „Żubrówka” to połączenie najlepszej belgijskiej białej czekolady z lokalnym trunkiem. W korpusie o kształcie diamentu, wylanym z białej czekolady, zamknięty jest delikatny półpłynny ganasz. Nadzienie przygotowane jest na bazie białej czekolady, śmietanki oraz esencji żubrówka. Polecamy ten wyrób jako czekoladowy podlaski upominek dla osób dorosłych.